Ska Centerpartiet lämna Alliansen?

Den veckan som varit har jag spenderat på Gotland, närmare bestämt på Almedalsveckan även kallad politikerveckan.

Idag (torsdag) är det Centerpartiets dag och det är uppmärksammats på olika sätt, bland annat ska CUF och Centern hålla tal på stora almedalsscenen idag. Men även Aftonbladets team som är på plats i Almedalen har uppmärksammat det genom att låta "Dagens Fråga" handla om Centerpartiet. Detta är inte en engångsförteelse utan så har det varit alla dagar. Så i söndags tillexempel handade frågan om Miljöpartiets efter som det var Miljöpartiets Dag.

"Dagens fråga" som Aftonbladet har frågat Almedalensveckans besökare är "Ska Centern lämna alliansen?".
Och mitt korta svar på denna fråga är JA. Jag tycker att Centerpartiet borde lämna Alliansen pågrund av att jag tycker att Centerpartiet har har blivit negativt påverkade av de övriga allianspartiernas politik. Och dem två frågor jag framför allt tänker på är framför allt kärnkraft- och landsbygdsfrågorna.

Vid folkomröstningen om kärnkraft 1980 var Centerpartiet tillsammans med Vänsterpartiet de främsta företrädarna för linje 3. Det vill säga den linje som stod för: NEJ till fortsatt utbyggnad av kärnkraften. Men 2009 presenterade Centern tillsammans med resterande regeringpartier att man med deras uppgörelse inom energipolitiken öppnade för nya kärnkraftverk i Sverige.

Jag tycker att det är minst sagt beklagligt att Centerpartiet har gett upp en av sina hjärtefrågor och skänkt bort sin stolthet till de kärnkraftskramande FP med Moderaterna och Kristdemokraterna bakom sig. Jag hoppas att Centerpartiet ändrar sig i den frågan om dem lämnar Alliansen. Om dem nu skulle lämna Alliansen samt bli motståndare till kärnkraft så skulle det förhoppningsvis betyda att en majoritet i Sverige riksdag är mot kärnkraft. (Och så har jag räknat med att samtliga ledamot i C, VP, MP & S är mot kärnkraft, vilket inte är en självklarhet, speciellt inom S) Och om nu ej majoritet av riksdagsledamöterna är mot kärnkraft så skulle det kunna få stora extremt positiva förändringar inom Svensk energipolitik.

Den andra frågan jag nämde som jag tycker att Centern har fått ge sig i är frågan om landbygden och landsbygdsutvecklingen. Och en av anledningarna som jag bygger mina påstående på är frågan om Förbifart Stockholm. Regeringen har beslutat om att satsa 28 miljarder på motovägsprojektet i Stockholm och detta är ett projekt som Centerpartiet står bakom. Centerpartiet kallade sig själva för Alliansens gröna röst inför riksdagsvalet 2010, och ett parti som stödjer ett motorvägsprojekt som gynnar bilismen för det första inte ett grönt parti, men inte heller ett landsbygsparti! Hade Centerpartiet verkligen brytt sig om landsbygden hade man frågesatt och lyft frågan att istället för att bygga Förbifart Stockholm så kunde man lägga det på landsbygdsutveckling, exempelvis utbyggd kolektivtraffik på landsbygden, bevarande av landsbygdsskolor eller turism på landsbygden.

Om Centerpartiet ändra sig i dessa två frågor ser jag väldigt gärna att dem lämnar Alliansen, om inte så är fallet. Så skiter jag fullständigt i vad dem gör...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback