Stoppa licensjakten på varg

Återigen har Naturvårdsverket gett tillstånd till vargjakt på riksdagens uppdrag. Det gäller 20 djur och jakten kommer att gå till på samma sätt som förra året. Det betyder att alla med jakträtt får jaga varg och att alla vargar får dödas oberoende av social status, kön och ålder.


Det kommer med största sannolikhet att liksom förra året innebära en omfattande skadeskjutning, stressade djur, föräldralösa valpar och fler skjutna vargar än som var tillåtet. Skadeskjutningen var omfattande vid den förra licensjakten - endast vart tredje avlossat skott var dödande. Det hjälper inte att Naturvårdsverket uppmanar jägarna att bättra sig och de riskerar inga sanktioner om de inte gör det.

Djurens Rätt är djurens röst i samhället. Vi ser att djur liksom människor är kännande och upplevande varelser. Vi måste respektera att varje djurindivid har ett intresse av att inte utsättas för lidande eller dödas av människor. Djurens Rätt är kritiska mot vargjakten eftersom den kränker vargarnas rätt att inte dödas av människor.

Trots att en majoritet av befolkningen är positiv till varg lyssnar många politiker på den minoritet som ser sina intressen hotade av att det finns rovdjur. Ett stort motstånd mot varg finns bland jägare som jagar med löslöpande hundar och bland boskapsägare.

Det är rimligt att vilda djur har företräde i naturen och att hundar och boskap hålls under sådan tillsyn att de inte utsätts för vargangrepp.

(Djurensrätt)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback