Rädda bergsgorillorna!

I den Demokratiska Repliken Kongo finns en av Afrikas äldsta nationalparker, Virunga. I Virunga finns en stor mångfald av klimat och ekosystem och det har lett till att det finns många olika växt och djurarter som har sitt hem där. Tillexempel lejon och elefanter, även andra savanndjur har skapat ett livsrum där. Längre in i regnskogen finns det stammar av det fascinerade djur Okapin, även flodhästar är väldigt känt för parken. Dessvärre har populationen av alla dessa djur minskat på den senare åren.

Virungabergen som ligger i anslutning till två andra nationalparker och nationer (Rwanda och Uganda) har på senare tid visat sig vara mycket rikt på olja. Det är något som oljebolagen SOCO och Dominion Petroleum har noterat. Och nu har dem för tillåtelse av presidenten i Kongo att utforska oljefyndigheterna uppe i nationalparkens berg. Denna planerade oljeprospektering går inte bara emot Republiken Kongos lagar, den innebär också en katastrof för bergsgorillorna som lever uppe i bergen.

Virungaparken har det starkaste fästet på jordens 786 sista bergsgorillor. Just nu lever det cirka 480 stycken gorillor uppe i bergen. Om man skulle göra en oljetömning eller bara en inspektion i bergen skulle det kunna leda till att bergsgorillan levnadstid förminskas och den utrotas snabbare än vi trodde.

I Virunga finns även många fina vattendrag och insjöar. Dessa vattendrag och insjöar är matkällor till stora delar av djurlivet i parken. Och om man skulle börja med en oljeborrning i området skulle vattendragen och insjöarna påverkas mycket negativt.

Det finns många delar i denna fråga som är hemska och kaotiska. Det är inte acceptabelt att idag så finns det bara 786 bergsgorillor kvar i världen. Men den mest kaotiska punkten i denna fråga är ju det faktumet att den kongolesiska presidenten Joseph Kabila har utfärdat ett tillstånd om oljeborrning Vingula, men egentligen har han inte någon som helst legal rätt att göra det. Den tillåtelse Joseph Kabila har gett oljebolagen stridet i högsta grad mot den naturskyddslag man har i Kongo. Miljödepartementet i Kongo har ansökan om oljeinspektion på sitt bord, men den är långt ifrån godkänd ännu. Man har också låtit sätta in mer personal och vakter i Virunga just för att oljebolagen inte ska kunna komma dit ihop om att presidentens lovord räcker...

 Säg nej till oljeborrning i Virungabergen! Rädda de sista 786 bergsgorillorna!


Skriven av Kasper Wahnström

 

 

 

 Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback