Neste oil är ondast i världen

Under den årliga tävlingen Public Eye Peoples Award utsågs det finska energibolaget Neste Oil till världens ondaste företag i klimatsammanhang. Tävlingen Public Eye Peoples Award arrangeras av de schweiziska Greenpeace samt Berndeclaration. I år var rekordmånga personer med och röstade i tävlingen, hela 50.000 personer var med och la sin röst om vilket företag dem tyckte hade de sämsta tänkbara sociala och ekologiska företaget.

På bronsplatsen i tävlingen kom tobaksbolaget Philip Morris med 8000 röster. På andra plats kom det omtalade oljebolaget BP med den svenska styrelseordförande Carl-Henric Svanberg i spetsen, dem fick 13000 röster. Och som jag nämnde så det ”segrande” företaget i tävlingen blev Neste Oil med hela 17000 röster.

Anledningen till varför finska Neste Oil fick utmärkelsen är för att Neste Oil håller på att bli världens största uppköpare av palmolja från Asien. Neste Oil ska använda palmoljan i sin såkallade ”gröna” diesel, och nyligen öppnade dem världens största fabrik där man tillverkar biodiesel. Fabriken ligger i Singapore.

Odlingen och tillverkningen av palmoljan har lett till att 80 % av regnskogen i Malaysia och Indonesien är skövlad och därmed historia. Den brutala skövlingen av regnskogen i Malaysia och Indonesien har lett till att orangutangen just nu är akut utrotningshotad. Och idag har 90 % av orangutangen försvunnit.

Även stora mängder växthusgas släpps ut i samhand med regnskogsskövlingen, 80 % av den växthusgas som Indonesien släpper ut kommer just från skövlandet av världens artrikaste skog, regnskogen. Också vid svedjebränning och markarbete/beredning släpps det ut mycket växthusgas.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback